Populære hobbyer i Norge

I Norge er hobbyer og fritidsaktiviteter svært utbredt, og preges av at mange mennesker lever tett på naturen. Mange har jakt og fiske, sykling, alpin eller langrenn som sine favoritter på fritiden.

Ski og alpint

I Norge er naturen storslått og vakker, og mange vil påstå at det er typisk norsk å tre på seg skiskoene på kontoret idet klokka passerer 14.00, klar til fraspark. Nordmenn elsker å gå på tur, noe som for mange nasjonaliteter virker som et merkelig fenomen. Men, det er noe i den forslitte klisjéen at nordmenn er født med ski på beina. Større deler av året er dynget ned i et mørke som aldri slipper taket, og det bitende klimaet gjør det lett for snømannen Kalle å stortrives fra oktober til mai måned. Hva skal man da ellers gjøre enn å gå på ski?

Lysløyper er et utbredt fenomen i Norge, og dette gjør det mulig for hvermannsen å gå på tur selv etter at det har blitt mørkt noen timer inn på formiddagen. Det er lite som kan måle seg med en tur i langrennsløypa med knasende snø under skiene og månens sølvstriper over tretoppene. Det er stjerneklar himmel, frost i luften og du er alene med naturen. Og det er kaldt. Langrenn er en trivelig hobby for vaskekte nordmenn.

Alpinbakken er også en populær arena, og mange driver med slalåm, snowboard og telemark på fritiden.

Jakt og sportsfiske

Jakt er en alt mer utbredt hobby i Norge. Å jakte kommer fra det norrøne ordet veiding, som betyr å spore opp og fange eller felle ville dyr og fugler. Mange jakter sammen med hunden sin, som opprinnelig ble domestisert for å kunne være med på nettopp jakt. Det er ulike jakttider i Norge alt ettersom hvilke arter man jakter på. Sportsfiske er også en populær hobby, og fisket foregår oftest med stang og snelle, pilk eller harpe. Fisket foregår både fra land og fra båt, og det fiskes både i ferskvann og saltvann. Mange ferskvann er regulert i Norge og man må ha fiskekort og betale en avgift for å kunne fiske. Det er forbudt å fiske med levende agn i Norge, som mindre fisk, frosk eller salamander.

Strikking

Strikking er en håndarbeidsteknikk hvor man lager klær og plagg av garn eller tråd. Strikking på hobbybasis gjøres oftest med strikkepinner. Populære plagg som er relativt ukompliserte å strikke er skjerf, lue, sokker og votter. Historisk var strikking en nødvendighet for å skaffe klær til veie. Har man teknikken inne kreves det lite av en, og i Norge var det vanlig å strikke mens man gikk, som da en budeie skulle til seters. I dag, med både fritid og privatøkonomi, har strikking blitt en hobby som mange kobler av med når de har fri.

Frimerkesamling

Frimerkesamling må nok regnes som en av de mest tradisjonelle hobbyene, og er i tillegg til sin popularitet i Norge en av verdens mest utbredte. Sysselen går ut på å samle og sortere frimerker og andre ting som faller innenfor postgang. Mange samler på spesielle frimerker innenfor en visst langd eller med en viss tematikk.