Håndlagede klær

I tidligere tider var det helt vanlig å lage sine egne klær selv. Vi skal ikke så langt tilbake i tid for å finne mødre som brukte mye av sin fritid på å sy, strikke og lage klær til barna sine – og det var faktisk dette de hadde å ha på seg. Det handlet også om å få klærne til å vare lengst mulig, og når de gikk i stykker, reparerte man dem. Det var ingenting som ble kastet før det var helt utslitt, og lapper på knærne og albuene var et helt vanlig syn.

klær

Håndsydd er trendy

I dag kjøper vi det meste ferdig, men det å sy egne klær er faktisk i ferd med å bli ganske trendy. Enten man vil sy om klær man har kjøpt på en gjenbruksbutikk, eller om man syr dem helt fra bunnen av, er selvfølgelig to muligheter man har. Det er også noe eget med følelsen av å kunne gå i klær man har laget helt selv. Selv om det er mest vanlig å kjøpe masseproduserte klær, er det i dag mulig å få tak i håndsydde klær – eller sørge for at man lærer seg teknikkene selv. Et tredje alternativ er selvfølgelig å gå til en skredder og få sydd klær på mål. Dette er også en trend som er i ferd med å ta seg opp.

Med tanke på miljø

Det hele handler kanskje om en større miljøbevissthet. Vi er opptatt av å ta vare på miljøet, og masseproduksjon av klær er faktisk en ganske stor miljøbelastning. Kanskje vi i tiden framover skal bli flinkere til å sy selv, eller få sydd klær med høyere kvalitet, slik at vi ikke bruker og kaster så mye? Samtidig er det gøy å gå i noe som er helt personlig, og som ikke alle andre har.

Håndsydd på nett

Hvis du vil vite mer om hvordan du kan få tak i hjemmesydde klær, er det bare å gjøre et søk på internett. Det dukker stadig opp flere nettbutikker som – bokstavelig talt – har tatt opp tråden og syr klær til både barn og voksne.